Natuurcollectief Noord West Overijssel (NCNWO)
Het Natuurcollectief Noord West Overijssel is opgericht vanuit riettelersvereniging 'De Wieden', maar is een volledig zelfstandige vereniging die toegankelijk is voor alle particuliere eigenaren van natuurgronden en/of water. Het werkgebied is de kop van Overijssel met als zuidelijke grens het Meppelerdiep en het Zwarte Water.
Het Collectief is opgericht om het voor particuliere natuurbeheerders in de kop van Overijssel mogelijk te maken om voor een beheervergoeding door de provincie in aanmerking te komen. Hiervoor is een vereniging opgericht onder de naam Natuurcollectief Noord West Overijssel. De provincie heeft de eisen veranderd per 2017. Elke aanvraag voor de Subsidieregeling Natuur en Landschap (SNL) moet voortaan betrekking hebben op een – gezamenlijk - gebied van minimaal 75 ha. Met een collectieve aanvraag van meerdere particuliere natuurbeheerders wordt deze ondergrens ook gehaald. Om voor een beheervergoeding in het kader van de SNL in aanmerking te komen, is bovendien certificering verplicht. Elke individuele deelnemer dient een eigen Certificaat Natuurbeheer SNL te hebben. Via het Natuurcollectief Noord West Overijssel kan individuele certificering via Part-Ner worden verkregen. De eigenheid en zelfstandigheid van de deelnemers staat voorop. Tegelijk is het van belang de kosten voor deelnemers zo laag mogelijk houden.
Wilt u informatie ontvangen dan kunt u die aanvragen via info@natuurcollectiefnoordwestoverijssel.nl.
Voor aanmelding bij het Natuurcollectief Noord West Overijssel kunt u gebruik maken van het aanmeldingsformulier. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen.
Subsidie Natuur en Landschap
Het Natuurcollectief vraagt de Subsidie Natuur en Landschap (SNL) voor u aan bij de provincie. U moet eigenaar of erfpachter zijn van de grond waarop de natuur zich bevindt. De aanvraag wordt gedaan op basis van de geldende Natuurbeheerplankaart. De beschikkingen SNL hebben altijd een looptijd van 6 jaar. Bent u een nieuwe deelnemer of krijgt u er percelen bij dan kan het zijn dat u instapt in een lopende beschikking.
Overeenkomst
Voor het doen van de aanvraag sluit u een overeenkomst met het Natuurcollectief. Deze overeenkomst heeft een looptijd die overeenkomt met die van de beschikking.
De overeenkomst wordt automatisch ontbonden bij overlijden en verkoop van de gronden waarop de SNL beschikking rust. De beschikking kan dan overgaan op de erfgenamen of de nieuwe eigenaar van de gronden.
Mocht u om andere redenen willen uitstappen uit de beschikking dan bestaat de kans dat de provincie de reeds uitgekeerde subsidie terugvordert. Wat betreft de kosten aan het collectief in dit geval: zie onder tarieven.
Uitbetaling subsidie
De SNL subsidie wordt door de provincie uitbetaald aan het collectief in het jaar na het beheerjaar. Dus over beheerjaar van 2024 ontvangt u begin 2025 de subsidie. Het Natuurcollectief betaalt uit zodra het geld van de provincie binnen is. Meestal is dit in het eerste kwartaal.
Certificering
Deelname aan het collectief heeft als voorwaarde dat u zelf beschikt over een certificaat voor uw natuurbeheer. Hiermee blijft u zelf verantwoordelijk voor uw beheer. Het collectief betaalt de subsidie door zolang de gronden in uw bezit zijn en u beschikt over het certificaat.
Het certificaat wordt afgegeven door provincies die daarvoor de Stichting Certificering SNL in het leven hebben geroepen. Deelnemers maken gebruik van het model van Part-Ner, zij ondersteunen u bij uw certificering (zie www.part-ner.nl).
Kosten deelname Natuurcollectief
Het collectief rekent 3% van uw beheervergoeding over de totale beschikking. Jaarlijks betaalt u een zesde deel hiervan met een minimum van € 50 en een maximum van € 1500 per jaar.
De deelnemersbijdrage wordt elk jaar verrekend met de aan u door te betalen subsidie. Bij ontbinding van de overeenkomst, anders dan door overlijden of verkoop van de gronden, wordt het resterende bedrag dat u verschuldigd bent over de resterende jaren van de lopende beschikking, ineens aan u gefactureerd.